سیزدهمین دورهی جشنواره موسیقی نواحی، ۱۰ تا ۱۳ آبانماه ۱۳۹۹ در کرمان برگزار میشود. جشنوارهای که گویا قرار نیست از کرمان خارج شود و هر سال وعدهی تغییر محل برگزاری این جشنواره بی نتیجه باقی میماند.
به هر روی این جشنواره با موضوع موسیقی نواحی مختلف ایران برگزار میشود و حقِ دیگر مناطق کشور است که بتوانند میزبان این رویداد باشند. اما گویا جشنواره موسیقی نواحی در کرمان لنگری انداخته که حالا حالاها بیرون نمیآید.
در دورههای گذشته شاهدِ ضعفهای مهمی در برگزاریِ این جشنواره در کرمان بودیم. متأسفانه مسئولان استان کرمان با اینکه چند دوره از این جشنواره را برگزار کردهاند، اما نشان دادند که از برگزاریِ این جشنواره درسهای لازم را نگرفتهاند و هر سال ضعفهای سالهای گذشته به چشم میخورد.
امسال با شیوع ویروس کرونا وضعیتِ برگزاری این جشنواره عادی نخواهد بود و به احتمال قوی ضعفهای بزرگتری در برگزاری این جشنواره وجود خواهد داشت. نکات بسیاری در این دوره از جشنواره خواهد بود که در اینجا به بررسی برخی از آنها میپردازیم.
جشنوارهای با محوریت دوبیتی / پخش آنلاین
مدیرکل ارشاد استان کرمان میگوید: مراحل آماده سازی برای برگزاری جشنواره در حال انجام است. امسال جشنواره در قالب دوبیتی خوانی برگزار میشود و محدودیتهای ویژهای به دلیلِ شیوع ویروس کرونا وجود دارد که موجب شده جشنواره در شرایط متفاوتی برگزار شود.
امسال شاهد حضور هنرمندان خواهیم بود و اجراها به صورت آنلاین از طریق آپارات پخش میشود. بخشی از اجراها هم توسط صدا و سیمای کرمان ضبط میشود و در تلاشیم تا بخشی از اجراها هم در اختیار شبکه جام جم قرار گیرد تا از آنجا هم پخش شوند.
فیلمهای مستند جشنواره را چه کسانی میسازند
سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی بخش ویژهای دارد که به ساخت فیلمهای مستندی از اهالی موسیقی نواحی اختصاص دارد. در این میان دو مسئله وجود دارد؛ نخست اینکه هنرمندانی که قرار است دربارهشان فیلمی ساخته شود، چگونه انتخاب میشوند و دوم اینکه چه کسانی برای ساخت این فیلمها انتخاب میشوند.
مدیرکل ارشاد کرمان در این باره میگوید: «انتخاب هنرمندانی که فیلم مستندی از زندگیشان ساخته میشود، برعهده دبیر جشنواره و یک کمیته علمی است که به این منظور تشکیل شده است.
انتخاب سازندگان این فیلمها هم به گونهای است که تلاش میکنیم تا کارگردانانی توانمند این فیلم ها را بسازند.
برای این بخش بودجهای در حدوداً ۴۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است. البته این اتفاق با حضور مؤسسههای مختلف و حمایت مالی آنها انجام میشود. یعنی این کار به اسپانسر نیاز دارد. به هر حال هر فیلم در حدود ۳۰ یا ۴۰ میلیون تومان هزینه دارد و در نهایت رقم بالایی است که بدون حضور اسپانسرها امکان پذیر نیست.»
حذف رسانههای از جشنوارهای ملی با دیدگاههای شخصی
یکی دیگر از مواردِ جالب در جشنواره امسال حذف رسانهها است. محمدرضا علیزاده مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامیِ استانِ کرمان در این باره به خبرنگار تسنیم میگوید: امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا نمایندگان رسانهها در کرمان حضور نخواهند داشت.
این درحالی است که برای برگزاری این جشنواره تعداد زیادی از هنرمندان کشور در کرمان جمع میشوند و حتی قرار است هر اجرا تماشاگر هم داشته باشد.
گویا جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تنها با حذفِ تعدادِ اندکی از خبرنگارانِ تخصصیِ عرصه موسیقی امکانپذیر است!
مدیرکل ارشاد استان کرمان در پاسخ به این پرسش که چرا برای یک رویداد ملی تصمیم گرفتهاید رسانهها را حذف کنید و اینکه تصمیمِ حذف رسانهها را چه کسی گرفته است، میگوید: ما اصلاً در این باره صحبت نکردهایم و اگر مسئولان ستادِ جشنواره در تهران موافق باشند ما با حضور رسانهها مشکلی نداریم.
علیزاده در بخشی از صحبتهایش خیلی صریح میگوید: امسال شاهد حضور رسانه ها در جشنواره نیستیم. اجراها به صورت آنلاین پخش میشود و لزومی برای حضور رسانهها وجود نداشت.
درباره حضور رسانهها اصلاً بحثی نشده است. این اتفاق هم از طریق مسئولان در تهران رقم خورده است.
سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی از فردا شنبه ۱۰ آبان در کرمان آغاز میشود و تا سهشنبه ۱۳ آبان ادامه دارد.