به گزارش خبرنگار خبرگزاری شنو، ۲۱و۲۲ خردادماه مصادف است با زادروز زندهیاد «سیدخلیل عالینژاد» و مرحوم «حسین سرشار».
زندهیاد سید خلیل عالینژاد متولد۲۱ خرداد ۱۳۳۶نوازنده، خواننده و آهنگساز ایرانی و از رهبران مذهبی یارسان بود. او بر ردیف دستگاهی موسیقی ایران تسلطی کافی داشت. سید خلیل آواز را از مکتب میرزا حسین خادمی آموخته بود و از هنرمند نامداری چون نادر نادری دف آموخت و تار را از کیخسرو پور ناظری فراگرفت. نواختن تارش به شیوه نوازندگی مکتب برومند نزدیک بود. پردهگیریها و زخمههای شمرده و جملهبندیهایش در سه تار، شیوهٔ نوازندگی یوسف فروتن را به یاد میآورد. سید خلیل همچنین علاوه بر نوازندگی تنبور به ساخت تنبور و سهتار نیز پرداختهاست. ساختههای او با مهر شیدا محصول کارگاه مشترک به همراه عبدالرضا رهنما و بعد از سال ۱۳۷۰ در کارگاه شخصیش با مهر قلندر موجود است.
در اوایل دهه ۶۰ گروه تنبور شمس به سرپرستی استاد کیخسرو پورناظری تشکیل شد و عالینژاد به جمع این گروه پیوست. او علاوه بر خوانندگی و تنبور نوازی سهتار هم مینواخت و دستی چیره بر آن داشت.
از وی مجموعههای زیادی همانند گروه نوازیهای: آئین مستان، ثنای علی، زمزمهٔ قلندری، آیین قلندری و دونوازی شکرانه با همنوازی دف حمیدرضا خجندی و نیز آثار بسیاری از مراسم آیینی و اجراهای خصوصی باقیماندهاست.
حسین سرشار
زندهیاد «حسین سرشار» متولد ۲۲خرداد ماه ۱۳۱۳ هنرمند سرشنا ایرانی، خواننده اپرا (باریتون دراماتیک)،موسیقیدان، دوبلور وهنرپیشه ایرانی بود. او در اپراها و تئاترهای ایرانی و ایتالیایی اجرا کرد. پس از انقلاب و تعطیلی اپرا، در سینمای ایران بازی و دوبله کرد و در۶۰ سالگی درگذشت.
او پس دریافت مدرک فوق لیسانس در کنکور بینالمللی اپرای لا فِنیچه در ونیز شرکت نمود و یکی از هفت برندهٔ جایزه آواز آن مسابقه شد. در نهایت از طرف همان اپرا بهعنوان سولیست در کنسرتی با ارکستر میلان شرکت نمود. حیطه صدای وی باریتون دراماتیک بوده و در اپراهای بسیاری ایفای نقش نمودهاست.
صدای او با ویتوریودسیکا و آلبرتو سوردی در خاطر سینمادوستان مترادف است. او همچنین در تهران نیز چند کنسرت موسیقی آوازی برگزار کرد. ضمناً در اجرای اپراهایی پس ازاتمام تحصیلات عالی به تهران بازگشت و از بدو افتتاح تالار رودکی بهعنوان سولیست اول مشغول به کار شد. ایشان در کنسرتهایی به رهبری حشمت سنجری و فرهاد مشکوه شرکت نمود.
حسین سرشار علاوه بر اجرای اپراهای کلاسیک غربی، در اپراهای سرشناس ایرانی نیز اجرا کرد، مانند اپراهای «خسرو و شیرین» ساخته حسین دهلوی در نقش خسرو ، «سمندر» ساخته احمد پژمان، «دلاور سهند» ساخته احمد پژمان در نقش بابک خرمدین، «آتوسا» ساخته کریستین داوید در نقش داریوش و «جشن دهقان» ساخته احمد پژمان. همچنین در جشن هنر شیراز، با ارکستر سمفونیک تهران برنامه اجرا کرد. آخرین کار سرشار اجرای توانمندانه و ماهرانه قطعهٔ ای ایران در تیرماه سال ۱۳۶۷ در تالار وحدت بود.
“روحشان شاد و یادشان گرامی”
انتهای پیام/