تاریخ : جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳ Friday, 19 April , 2024
7

يادمان سیزدهمین سالگرد سنتورايران «استاد پرويز مشكاتيان»

  • کد خبر : 23476
  • ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۷
يادمان سیزدهمین سالگرد سنتورايران «استاد پرويز مشكاتيان»
«استادپرویز مشکاتیان» متولد 24 اردیبهشت  1334 نیشابور بود. وی مقدمات موسیقی را از شش سالگی نزد پدرش، حسن مشکاتیان، آموخت و نخستین کنسرت خود را در سن هشت سالگی در مراسم گردهمایی دانش آموزان در مدرسه امیر معزی نیشابور ارائه داد.

به گزارش خبرگزاری شنو،«استادپرویز مشکاتیان» متولد ۲۴ اردیبهشت  ۱۳۳۴ نیشابور بود. وی مقدمات موسیقی را از شش سالگی نزد پدرش، حسن مشکاتیان، آموخت و نخستین کنسرت خود را در سن هشت سالگی در مراسم گردهمایی دانش آموزان در مدرسه امیر معزی نیشابور ارائه داد.

زندگینامه «استادپرویز مشکاتیان»

استادپرویز مشکاتیان متولد ۲۴ اردیبهشت  ۱۳۳۴ نیشابور بود. وی مقدمات موسیقی را از شش سالگی نزد پدرش، حسن مشکاتیان، آموخت و نخستین کنسرت خود را در سن هشت سالگی در مراسم گردهمایی دانش آموزان در مدرسه امیر معزی نیشابور ارائه داد. پس از آن وی در جشنواره موسیقی که دراردوگاه رامسر برگزار می شد.  دفعات شرکت کرد و در تمامی آنها مقامهای ممتاز را به دست آورد. مشکاتیان سال ۱۳۵۳ در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران قبول شد.  همزمان به آموزش ردیف  میرزا عبدالله نزد نور علی خان برومند و ردیف موسیقی سنتی نزد دکتر داریوش صفوت پرداخت.

وی همزمان با آموزش ردیف.،مبانی موسیقی و موسیقی ایرانی را  نزد اساتیدی چون دکتر محمدتقی مسعودیه، عبدالله خان دوامی، سعید هرمزی، یوسف فروتن ادامه داد.

مشکاتیان از سال ۱۳۵۴  همکاری خود را با مرکز حفظ و اشاعه موسیقی به عنوان مدرس و نوازنده سنتور و سرپرست گروه زیر نظر دکتر داریوش صفوت ادامه داد. درکنار آن به اجرای کنسرت های متعدد با خوانندگان مختلف پرداخت و در سال ۱۳۵۶  گروه عارف را تشکیل داد. درهمین سال وی در آزمون باربد که به ابتکار استاد نورعلی برومند برگزار می شد. شرکت کرد و به همراه پشنگ کامکار مقام اول در رشته سنتور را کسب کرد. نیز به همراه داریوش طلایی مقام ممتاز در ردیف نوازی را به دست آورد. همکاری با رادیو زیر نظر هوشنگ ابتهاج (سایه) از دیگر فعالیتهای وی درسال ۵۶ بود که با واقعه ۱۷ شهریور ۵۷  وی وگروهی دیگر از اهل موسیقی به صورت دسته جمعی از رادیو استعفا دادند.

در این سال وی به اتقاق گروهی دیگر از هنرمندان موسیقی و با همکاری گروه‌های عارف و شیدا مؤسسه چاووش را شکل داد. حاصل آن انتشار برخی از ماندگارترین قطعات موسیقی سنتی در سال‌های ۵۷ تا ۶۲  بود. تصنیف مرا عاشق با صدای شهرام ناظری (روی شعری از مولانا) و چهار مضراب شورانگیز و قطعه نغمه در دستگاه شور، تصنیف ایرانی(با صدای شجریان در چاووش ۶). قطعه ده ضربی چهار گاه به نام پیروزی و  تصینف رزم مشترک (باصدای شجریان در آلبوم چاووش ۷)، و نیز اجرای قطعه در قفس استاد ابوالحسن صبا با تنظیم حسین علیزاده در همین آلبوم از دیگر فعالیتهای مشکاتیان دراین دوره بود.

همکار «استادپرویز مشکاتیان» با اساتید

پس از این دوره مشکاتیان همکاری خود با محمد رضا شجریان را پی می‌گیرد. که حاصل آن آلبوم های سر عشق(درماهور) بیداد (دستگاه همایون) بر آستان جانان (در شور و بیات ترک). نوا (‌مرکب خوانی در دستگاه نوا) ، دستان (‌در دستگاه چهار گاه) و نیز اجرای کنسرت‌های برون مرزی به همراه شجریان در کشورهای اروپایی که تا سال ۱۳۶۶ به طول انجامید.

از سال ۶۷  مشکاتیان همکاری خود با خوانندگان دیگری را هم در دستور کار خود قرار می‌دهد که شهرام ناظری (آلبوم لاله بهار). علی جهاندار (آلبوم صبح مشتاقان)، علیرضا افتخاری (مقام صبر). ایرج بسطامی (موسم گل، افشاری مرکب، مژده بهار،وطن من)، علی رستمیان و  حمید رضا نوربخش (کنسرت گروه عارف) از جمله آنها بوده‌اند. مشکاتیان در فستیوال موسیقی روح زمین در لندن شرکت کرد و مقام نخست این جشنواره را به دست آورد. برخی از کارهای مشکاتیان نیز با تنظیم چهره هایی چون محمد رضا درویشی (جان عشاق و گنبد مینا) و کامبیز روشن روان (دود عود) منتشر شدند. در هر سه این آلبوم‌ها محمد رضا شجریان آواز خواند. برخی از مهمترین قطعات ساخته شده توسط مشکاتیان از سوی علیرضا جواهری نت نویسی وبه بازار موسیقی عرضه شد.

مشکاتیان از سال ۱۳۷۶  اجراهای صحنه ای و انتشار آلبوم را متوقف کرد و تا تابستان سال ۸۴ کنسرتی در کشور اجرا نکرد. در تابستان ۸۴  وی به فکر تجدید ساختار گروه عارف و شیدا بر‌آمد که حاصل آن اجرای کنسرتی در تالار کشور با صدای شهرام ناظری بود. مشکاتیان علاوه بر ساز سنتور که ساز تخصصی وی است. با سه تار هم آشنایی کافی داشت. همنوازی سه تار در آلبوم سر عشق را خود وی انجام وانتشار کتاب های متعدد در زمینه سنتور و موسیقی ملی ایران از دیگر كارهای او به شمار می آید. خانه موسیقی در هشتمین سالگرد خود مراسمی در تالار کشور برگزار کرد. از مقام هنری این هنرمند نامی تجلیل به عمل آورد.

این هنرمند نامی نیشابورو کشور، ۳۰ شهریور ۱۳۸۸ دعوت حق را لبیك گفت ودر نیشابور از مقابل اداره فرهنگ وارشاد اسلامی با حضور پرشور مردم فرهنگ وهنرپرور این شهر تشییع ودر آرامگاه مشاهیر این دیاربه خاك سپرده شد. توسط استاد علیرضا قدمیاری  مجسمه ساز نیشابوری پیکره وی ساخته وبر مزار این نابغه موسیقی ایران وجهان نصب گردید.

 

انتهای پیام/

5/5 - (3 امتیاز)
لینک کوتاه : https://shenonews.ir/?p=23476

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.